Suomen satumaisin kukka-aiheinen kiertoliittymä

Porin Kaupungin vihersuunnittelu, Vähärauman koulun 6A luokan oppilaat ja Sähkö-Jokinen Oy toteuttivat 2019 Porin Vähäraumalla kiertoliittymän kukka-aiheisen valotaideteoksen Kukkatie.

Taideteoksessa käytettäväksi kukaksi valikoitui kaunis ja hento vanamon kukka. Toiveena oli taianomainen valotaideteos. Kokonaisuudesta pyrittiinkin tekemään mahdollisimman tarkasti oppilaiden piirtämän luonnoksen kaltainen.

Ideaa ryhdyttiin toteuttamaan. Suunnitteluun Sähkö-Jokisen tehtaalla osallistuivat Porin kaupungin suunnitteluhortonomi Katja Tuomala ja läänintaiteilija Marjo Heino ELY-keskukselta sekä myyntipäällikkö Ville Nieminen Sähkö-Jokiselta. Pohdittiin ratkaisuja toteuttaa vanamon kukkavarret eli pylväät, kukinnot ja kukkalehdet metallirakenteilla sekä kartoitettiin teoksessa käytettäviä värejä. Tässä vaiheessa taideteos alkoi saamaan muotoja ja luonnos väreineen saatiin aikaan.

Seuraavaksi valittiin valaisin ja sopivan tehoinen ja halutun valosävyn antava valonlähde. Tavoitteena oli tunnelmallinen ja lämmin valo, joka herättää teoksen eloon.

Viimeinen vaihe oli pylväiden asennus ja kytkeminen virtoihin. Pori Energian ja Porin kaupungin asentajat tekivät hienoa työtä ja asennus sujui ammattitaitoisesti.

  -Erikoistyö vaatii normaalia enemmän suunnittelutyötä. Työn haasteellisuus oli kuitenkin mukava lisä normaaliin tuotantoon, tuumaa kukkapylväiden teknisestä toteutuksesta ja teräsrakennetuotannosta vastannut insinööri Markus Latvajärvi Sähkö-Jokiselta. Kokonaisuus valmistui alkuperäisen suunnitelman mukaan aikataulussa. Olen tyytyväinen lopputulokseen ja teos näyttää erittäin hyvältä, hän jatkaa.

– Lopputulos oli enemmän kuin mitä osattiin odottaa, toteaa Ville Nieminen tyytyväisenä. Taideteoksesta tuli sopusuhtainen ja ympäristöön hyvin istuva. Valaistuksesta tuli sopivan pehmeä, jotta pylväs kukkineen tulee hyvin esiin eikä valo ole liian hallitseva. Ympäristön asukkaat ovat ottaneet teoksen hyvin vastaan ja moni perhe onkin käynyt jo ihastelemassa pylväitä. Mielestäni lopputulos oli juuri halutunlainen, taianomainen, jossa lasten näkemys tulee hienosti esiin. Tämä tulee olemaan kauniina maamerkkinä ja ilona asukkaille vuosikymmeniä eteenpäin. Toivottavasti tämän kaltaisiin toteutuksiin päästää Porissa jatkossakin, toivoo Nieminen.